Benvinguts de nou!

Hola a tots i a totes,
benvinguts/des al curs 2012/13, amb un poc de retard,
Esper que vosaltres, nous alumnes de 5è, vos familiaritzeu aviat amb el maneig del bloc i que vos serveixi per fer un seguiment del que feim a classe.
Maria

dissabte, 2 de febrer del 2013

La sembra d'arbres

Hola, aquí vos deix informació sobre l'activitat que férem per celebrar el dia mundial de l'arbre. .
Recordau que el que sembràreu són lledoners.Fitxer:Celtis australis branch.jpg
El lledoner és un arbre caducifoli amb una capçada densa, arrodonida i molt ramificada, el seu tronc és dret i amb l'escorça llisa i de color gris, pot arribar a fer 25 m d'altura.Les flors, hermafrodites o masculines, són petites, de color verd-groguenc i apareixen entre abril i maig a les axil·les de les fulles. El fruit és comestible, el lledó, petit de la mida d'un pèsol, rodó i llis amb molt pinyol i poca polpa, verd abans de madurar i fosc, gairebé negre, quan madura a la tardor.
A més de la utilització com a arbre ornamental, el lledoner s'ha utilitzat tradicionalment per fer eines agrícoles com forques, pales de ventar, mànecs  i també se n'obtenia llenya i carbó.

Té propietats medicinals com a astringent, lenitiu, antidiarreic i estomacal. Les arrels s'havien utilitzat per extreure un colorant groc per tenyir la seda.
Els seus fruïts, els lledons, són dolços i comestibles. Es poden menjar tal com són, però l'ús més freqüent és per fer melmelada de lledó.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada